Sări la conţinut

Ce e wrestling-ul?

Wrestling-ul profesionist e unul dintre acele subiecte la care toată lumea crede că se pricepe, fie că a văzut documentarul Beyond the Mat sau a aflat despre moartea în ring a lui Owen Hart. Am fost martor la discuţii aprinse în care persoane susţineau, cu informaţii de la „surse sigure”, prieteni din străinătate, că tot ce vedem în această disciplină e ajutat de efecte speciale sau că luptătorii se ajută, de fapt, unul pe altul în realizarea manevrelor şi la finalul meciului decid cine a fost mai bun. În fapt, suntem în anul 2010 şi wrestling-ul funcţionează după mecanisme care se cunosc şi sunt uşor accesibile celor cu adevărat interesaţi.

Realitate sau trucaj?
Realitate! Ei, nu chiar, dar nici nu avem de a face cu efecte de Hollywood! Scopurile segmentelor şi rezultatele meciurilor, precum şi punctele cruciale din fiecare sunt predeterminate, fiind hotărâte de o echipă de scenarişti, restul e improvizat de către artiştii-atleţi. Loviturile directe şi proiectările sunt făcute să pară mai violente decât sunt, însă doar prin tehnici actoriceşti. E teatru şi poate fi urmărit de la faţa locului de zeci de mii de persoane.

De unde ştim asta?
În America ultimilor douăzeci de ani au apărut mai multe publicaţii menite să ofere cronici, reportaje şi ştiri de tip „insider”, bazate pe informaţii de la persoane implicate în industrie. Acestea au dezvăluit publicului felul în care funcţionează spectacolele şi au crescut semnificativ în ultimii ani, datorită Internetului.

Cum sunt scrise meciurile?
Meciurile sunt printre elementele care contribuie la promovarea unui anume wrestler, a unui anume conflict – feud – între doi wrestleri sau pur şi simplu a unui titlu de campion. De obicei, avem parte de rivalităţi între un luptător de tip babyface sau face – personaj pozitiv, menit să atragă suportul publicului – şi unul de tip heel – personaj negativ, care trişează şi jigneşte publicul sau luptători face pentru a atrage antipatie. De-a lungul timpului, mecanismul „bine vs. rău” s-a dovedit a fi extrem de eficient în crearea de interes pentru spectacolul oferit şi a fost aplicat şi în promovarea sporturilor reale. De cele mai multe ori, luptătorii face au de câştigat în conflictele pe termen lung.

Cum se aleg câştigătorii? Cum se aleg Campionii?
După relevanţa în storyline şi după abilitatea de a atrage publicul. Scopul oricărui business este de a face bani şi wrestling-ul nu e o excepţie. Cei implicaţi trebuie să facă tot posibilul ca spectacolul să atragă interes şi bani, iar o parte din asta înseamnă poveşti interesante cu luptători pricepuţi şi charismatici. În WWE, în momentul de faţă, John Cena este omul nr. 1, babyface, care vinde cel mai bine şi e făcut să pară cel mai puternic.

Sângele?
De obicei, e real. Luptătorii se taie singuri pe frunte după lovituri despre care se presupune că le-ar provoca sângerarea. În WWE, acest procedeu nu se mai utilizează, compania dorind să producă show-uri cât mai family-friendly şi cât mai puţin riscante pentru proprii angajaţi. Evident, pot să apară sângerări şi accidental.

Eddie Guerrero chiar e mort?
Da, a murit din cauza unei insuficienţe cardiace derivate din probleme cardiovasculare mai vechi. Realitatea e că pro-wrestling-ul e o disciplină solicitantă şi, din inconştienţă, din nevoie sau din ghinion, wrestleri foarte dedicaţi meseriei pot ajunge în situaţii grave. Aşa a fost cazul şi cu Eddie Guerrero, care ajunsese la un moment dat dependent de medicamente analgezice. Revenind la întrebare, e naiv să credem că în secolul XXI se poate înscena aşa ceva sau că ar exista vreun motiv solid pentru o astfel de înscenare.

Reclame
5 comentarii
  1. Il iubesc p cena

  2. Salut,ai dori sa vi in echipa la noi pentru niste eventuale articole pe http://www.wrestlingromania.net . Daca esti interesat,dami o adresa de email ceva unde putem sa discutam.

  3. Wrestlingul e real uni spun că nu dar când se sperge o masă e deja real

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: