Skip to content

Top 10 wrestleri tehnici din SUA

17 Mai 2010

În lumea wrestling-ului, când vorbim de tehnică, ne referim la acele elemente ale meciurilor care ţin de lupta „la sol” – prize, supleuri, tranziţii şi contre la acestea – provenite din discipline ca luptele de amatori sau jiu jitsu. Asta dacă suntem fani cu o oarecare experienţă în domeniu.

În comunităţile online, mulţi novici folosesc „tehnica” şi familia sa lexicală în contexte diferite sau chiar referindu-se la alte stiluri de wrestling şi mulţi cunoscători se grăbesc să-i admonesteze de fiecare dată, nejustificat, aş spune – câţi dintre noi ştiau sau ar fi ştiut cum să le spună la prima vedere ferestrelor din Windows fără să fi auzit în prealabil de aşa ceva?!

Bineînţeles, aici ne vom referi la tehnică în sensul „corect” utilizat în industria pro-wrestling-ului, topul fiind ocupat în totalitate de maeştri a ceea ce reprezintă „mat wrestling”, fie această calitate de maestru o parte importantă a gimmick-ului, o caracteristică de neignorat în ring sau ambele pentru fiecare dintre cei enumeraţi.

Nu e un top obiectiv şi nici nu avea cum să fie. Clasamentul a fost realizat ţinând cont atât de calităţile tehnice şi de felul în care a fost împins luptătorul în cauză cât şi de preferinţe personale. Şi chiar acum îi dăm drumul!

Menţiuni speciale (wrestleri fabuloşi cu tehnică excepţională, dar care în momentele de vârf nu au avut mat wrestling-ul ca element semnificativ pentru personajele lor): Shawn Michaels, Ricky Steamboat, Steve Austin, Fit Finlay, Eddie Guerrero.

10. William Regal
E unul dintre acei wrestleri despre care comentatorii WWE spun de obicei că are un stil „smash-mouth, not-pretty-but-effective”, ignorându-i calităţile de tehnician. Stilul său britanic, în fapt o combinaţie între execuţii fine la sol şi ceea ce am vedea într-o bătaie de pub, îl face întotdeauna bun de urmărit, deşi unele meciuri ale sale tind să se desfăşoare ciudat în ce priveşte psihologia.

9. Chris Jericho
Jericho e unul dintre luptătorii mei favoriţi, dar nu vreau să-l pun prea sus aici, pentru că e pur şi simplu fenomenal la orice ţine de pro-wrestling. Tehnica şi-a scos-o în evidenţă în State în 1998, în timpul feud-ului cu Dean Malenko din WCW.

8. Ric Flair
Nu e tehnica primul lucru la care ne gândim când spunem „Ric Flair”, dar omul are un nume imens şi avea nevoie şi de aşa ceva pentru a ajunge aici, pe lângă charisma şi psihologia de nivel galactic.

7. Owen Hart
Sunt voci (sau tastaturi) care spun că, în momentele sale de vârf în ring, îl depăşea pe Bret şi asta chiar se întâmpla din anumite puncte de vedere, Owen fiind mai rapid şi având un stil mai variat decât fratele său – a fost chiar declarat Best Flying Wrestler în anii ’80. Din păcate, nu a deţinut niciodată o centură a greilor, cariera sa fiind scurtată de un accident stupid în mijlocul arenei.

6. Curt Hennig
Mr. Perfect e, fără îndoială, unul dintre cei mai mari wrestleri care nu au ajuns niciodată campioni mondiali. Din nefericire, este şi unul dintre cei răpiţi din lumea noastră de analgezice şi steroizi. Promo-urile sale sunt legendare, dar se remarca şi în ring prin rapiditatea cu care executa proiectările, pe lângă aspectul şi ţinuta de luptător-vedetă.

5. Dean Malenko
E cineva care nu se gândeşte la Dean Malenko vorbind de wrestleri tehnici? „The Man of a Thousand Holds” e în fiecare meci o enciclopedie vie de supleuri şi de submissions şi a fost promovat corespunzător oriunde a apărut. Dificultăţile în stabilirea unei legături cu publicul l-au împiedicat, însă, să ajungă printre cei mai mari campioni.

4. Bryan Danielson
American Dragon a fost multă vreme cunoscut ca „Best in the World” pe scena independentă şi Wrestling Observer i-a dat dreptate în folosirea pretenţioasei sintagme, declarându-l cel mai bun wrestler tehnic în ultimii 5 ani şi cel mai bun wrestler – punct! – în ultimii 4. E doar al patrulea pentru că încă nu e atât de cunoscut, dar WWE-ul pare să aibă planuri măreţe şi pentru el.

3. Chris Benoit
Sunt tentat să cred că poziţia a treia pentru acest om nu mulţumeşte pe nimeni, pentru că fanii wrestling-ului ar fi împărţiţi între cei nu vor să mai ştie de el şi cei ce ar dori să-l vadă mai sus. Adevărul incontestabil e că acest luptător dădea dovadă de o fluenţă şi o intensitate de invidiat în executarea manevrelor de toate felurile şi a fost promovat, pe bună dreptate, ca un maestru al luptei la sol. Un adevăr contestabil e că a câştigat titlul de campion mondial în 2004 în cel mai bun şi mai emoţionant main event din istoria WrestleMania de până anul acesta. Nu-l scot din top pentru că nu am de ce să îl ignor ca wrestler şi nu îl pun mai sus pentru că… n-am chef.

2. Bret Hart
The Hitman. The Excellence of Execution. The Best There Was, the Best There Is and The Best There Ever Will Be. Nu sunt cuvinte aruncate aiurea. Bret Hart e unul dintre cei mai populari wrestleri din istorie şi cel mai mare şi mai titrat luptător promovat ca un geniu în tehnică. Cu execuţiile sale impecabile, naturaleţea deosebită în ring şi la microfon şi abilitatea de a purta roz rămânând cât se poate de masculin, totuşi nu e primul, fiindcă…

1. Kurt Angle
Da, chiar el! Poate părea ciudat şi trebuie spus că nici nu îmi place mai mult decât Hitman sau Benoit, dar îmi e imposibil să ignor cât de mult are în plus în intensitate şi versatilitate, faţă de primul, şi în prezenţă şi charismă, faţă de al doilea. Background-ul său în luptele de amatori, decorat şi cu o medalie olimpică de aur în 1996, l-a ajutat enorm, dar e nevoie de mult mai mult pentru a ajunge acolo unde e Kurt Angle – a fi un atlet complet, a avea meciuri bune cu absolut oricine şi a fi unul dintre cei mai recognoscibili campioni din wrestling. Am spus de Bret Hart că e cel mai mare campion tehnic… Este, dar Kurt e mai bun!

Anunțuri

From → Top

4 comentarii
  1. Foarte bine scris post-ul, încât până şi o diletantă ca mine îl poate citi cu interes de la un cap la altul şi chiar să rămână cu ceva după.
    Încearcă totuşi să schimbi orientarea imaginilor la „Central”, în loc de „Left”, cum e acum. O să fie mai plăcut estetic.

  2. Aşa am vrut şi eu să fac iniţial, dar nu mi-a plăcut, mai ales că tema asta nu suportă un cadru şi un caption frumoase la imagini.

  3. Uuu.. that hurts

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: